Завршени Дани наслеђа у Нишу
Доделом "Признања архитекта Александар Радовић 2017" завршен је међународни скуп "Дани наслеђа у Нишу", у организацији Завода за заштиту споменика културе Ниш и Фондације архитекта Александар Радовић. Ова манифестација организована је са циљем да стручњаци из Србије и региона размене искуства и да допринесе подизању свести о значају заштите културних добара.

"Дани наслеђа у Нишу" окупили су више десетина стручњака из Србије, али и земаља региона - Бугарске, Хрватске и Републике Српске.

Скуп је отворен у Барутани бр. 4, у Нишкој тврђави, сесијом са симболичним називом "Наше наслеђе", на којој су представљена достигнућа у очувању наслеђа у Србији. Аутор Радоје Костић и уредник Јулка Кузмановић Цветковић, говорили су о књизи „Топличка епископија“, својеврсном истраживању о најстаријој српској црквеној историји, коју је пратила изложба „Прва велика обнова манастира Св.Николе у Куршумлији“, аутора Елене Васић Петровић.

  

Наслеђе Краљева и околине предстaвљено је у монографији "Краљево - један српски topos" аутора Гордане Гаврић из Завода за заштиту споменика културе Краљево. Док је кроз изложбу „Сима Жикић - хроничар свога времена“ аутора Милене Милошевић Мицић, приказана значајна и богата уметничка заоставшина Симе Жикића, књажевачког свештеника, вероучитеља, иконописца, сликара и учитеља цртања. Изложбу прати и документарни филм истог назива. 

   

На другој сесији приказан је документарни филм „Сећања из пепела“, редитеља Марка Савића, настао према рукопису књиге историчара и некадашњег управника националне библиотеке Дејана Ристића, под насловом „Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838–1941“. Књигу је представио сам аутор, при чему је посебну пажњу посветио делимичном страдању националног фонда у Првом, као и његовом потпуном уништењу током Другог светског рата. 

  

Други дан скупа отворен је представљањем другог броја Гласника Завода за заштиту споменика културе Ниш - „Стубови баштине“, о коме је говорила др Гордана Јеремић са Археолошког института у Београду. Затим је др Тајана Плеше представила импресивне публикације Хрватског рестаураторског завода у Загребу.

 

Четврту сесију "Тврђаве у фокусу" отворио је градоначелник Града Ниша, господин Дарко Булатовић. Предавачи су представили проблеме са којима се сусрећу у раду на заштити и очувању ове врсте непокретних културних добара и резултате рада на њима. Др Тајана Плеше је кроз своје предавање приказала моделе за управљање средњевековним градовима и утврђењима развијене у Хрватском рестаураторском заводу, који представљају изузетан пример холистичког приступа наслеђу. Александра Манић је представила резултате дугогодишњег рада на уређењу Пиротске тврђаве, док је о планској и пројектној документацију за ревитализацију Тврђаве Фетислам у Кладову говорио архитекта Сима Гушић. Следеће предавање је било посвећено комплексној проблематици очувања Београдске тврђаве, проблемима и изазовима у очувању у савременом друштву, Невенке Новаковић. Последње, двојно предавање дало је упоредни приказ реалног стања у коме се налазе и приступа у заштити Петроварадинске и Нишке тврђаве, а које су представиле Катарина Максимов и Елена Васић Петровић.

    

Последња сесија је посвећена пријатељима наслеђа - организацијама које помажу његово очување и разумевање. Др Љерка Дулибић је говорила о истраживачком пројекту TransCultAA, који представља први покушај да се истраже путање кретања уметнина на простору Alpe Adria региона, током XX века. Аташе за културу Амбасаде САД у Србији, Erika Kuenne представила је „Ambassadors Fund for Cultural Preservation, Serbia“ и пројекте који су до сада већ били подржани у Србији, док је Иван Василев, дао преглед рада невладине организације „Balkan Heritage Foundation“ из Софије, у периоду од 2008-2016. године.

  

Александар Вучур и Крстан Лакетић говорили су о процесу изградње заштитних конструкција приказујући примере из праксе, а Дино Бергинц је приказао спровођење радова на очувању градитељског наслеђа уз примену тзв. кречних система за обнову објеката.