Волонтерски рестаураторски камп у Гостуши
Фондација архитекта Александар Радовић из Ниша, организовала је међународни волонтерски рестаураторски камп у селу Гостуша на Старој планини, који је реализован од 12 до 25.8.2018.године. Учесници кампа били су из целог света од Аустралије, преко Велике Британије, Немачке, Бугарске, па до далеког Новосибирска у Русији (укупно 17). Овај камп пробудио је пажњу младих људи, па је интересовање било заиста велико (пријавило се више од 20)

Програм кампа је био веома богат, па је тако  боравак волонтера у нашој земљи започет обиласком Пирота и чувене Куће Христића у којој се налази Музеј Понишавља, а затим се наставио предавањима у Гостуши, која су обухватила стручне теме, као што су стари занати и технике, земљани и блатни малтери, народна и сакрална архитектура и још много тога (програм је у прилогу).

Посебна пажња посвећена је Пројекту конзервације села Гостуша, који је практично започет још пре 8 година, а сада овим пројектом улази у своју завршницу.

Наиме овде су обављена веома значајна теренска истраживања у сврху заштите самог села, а Студија која је обухватила све резутате рада добила је 2016.године најзначајнија европска признања у области заштите наслеђа (Награду Европа Ностра и Гран-при Европске Уније).

Читав пројекат обележило је и учешће студената архитектуре са ГАФ-а у Нишу, па тако и ове године њих седморо борави на кампу, а захваљујући сарадњи коју овај факултет има са Фондацијом, они уједно обављају и стручну праксу, која је обавезна током њиховог школовања.

Најзанимљивији део кампа свакако су тзв.»Hands-on» активности, што практично значи да су ови млади људи добили ретку прилику да науче како се справљају и наносе блатни малтери, како се праве импровизоване радне скеле и платформе, али и одакле се експолатише материјал за малтере, како се тестира квалитет и састав земље и још много тога што су заборављене и напуштене вештине наше традиционалне архитектуре.

Предавачи и тренери су искусни конзерватори из Ниша и Суботице, као и професори са ГАФ-а.

Уједно, један од главних циљева је и да се помогне најугроженијим становницима Гостуше, али и заједници у целини, па су изведени конкретни радови на поправци зидова једне куће и на цркви Св.Јована која се налази у селу.

У другој недељи радило се и на обуци студената како да прикупе информације на терену, изврше техничка и друга снимања и припреме документацију за даље радове на угроженим објектима, а реализована је и радионица израде традиционалних керамичких посуда-црепуља, које су карактеристичне за Гостушки крај, а коју је водила кустос Народног музеја из Београда др Биљана Ђорћевић.

Последњег дана кампа сви учесници су представлили свој рад, искусва и утиске преко презентација које су припремили, а добили су и сертификате о учешћу на кампу (прилог: брошура).

Поред Фондације, камп је финансијски подржао и Град Пирот, а сам пројекат део је великог међународног пројекта, који се реализује у сарадњи са организацијом Еuropean Heritage Volunteers из Немачке, а који има и званичну ознаку ”Европске године културне баштине 2018”.