ВОЛОНТЕРСКИ КАМП У ГОСТУШИ - ЈЕДИНИ СРПСКИ ПРОЈЕКАТ КОЈИ ИМА ЗВАНИЧНИ
Пројекат под називом "Усвоји домаћинство у Гостуши" (“Adopt a Household in Gostuša") реализује се у току лета, као волонтерски камп и једини је у Србији који је званично сертификован као део програма "Европска година културног наслеђа 2018" (EYCH 2018-European Year of Cultural Heritage 2018).

 "Усвоји домаћинство у Гостуши" (“Adopt a Household in Gostuša") је назив волонтерског кампа Фондације Архитекта Александар Радовић, који ће се реализовати у току августа месеца 2018.године, као саставни део партнерског пројекта под покровитељством организације European Heritage Volunteers из Вајмара(Немачка), у коме учествује укупно 15 програма из 8 земаља.

Камп је намењен пре свега младим људима, који имају искуства у заштити културног наслеђа или тек желе да стекну исто, као и да самим тим постану део програма "Европска година културног наслеђа". Функционише тако што се група младих људи (12-15) окупља на одабраним локалитетима и кроз различите видове едукације и конкретних акција укључује директно у очување наслеђа, стичући тиме како теоријска тако и практична знања. Посебна пажња поклоњена је угроженим културним добрима, а кључну улогу игра и директна комуникација са локалним становништвом и подизање свести јавности.

Главни циљ овогодишњег пројекта Фондације је да се, након велике пажње коју је привукло село Гостуша и његова архитектура, захваљујући награди Европске уније и Европе Ностре за студију заштите 2016.године, сада пружи конкретна помоћ најугроженијим становницима и њиховим домаћинствима.

Волонтерски камп ће први пут бити званично промовисан у оквиру "Отвореног часа" на нишком Грађевинско-архитектонском факултету у петак 23.3.2018.(15 часова, свечана сала).

Ово је једини српски пројекат са званичном ознаком ("label") EYCH 2018 (Европска година културног наслеђа 2018.).

Заинтересовани се могу пријавити преко имејл адресе: fondar.nis@gmail.com, попуњавањем формулара за пријаву, који можете преузети ОВДЕ.