„Усвоји домаћинство у Гостуши“ на форуму Креативна Европа 2018.
На Форуму Креативне Европе 2018, који се одржао од 20. до 22. јуна 2018. године, на неколико локција у Београду представљен је волонтерски рестаураторски камп у Гостуши 2018.


На једном од највећих и сада већ традиционалних догађаја везаних за промоцију културе и заштите наслеђа форуму Креативна Европа у Вуковој Задужбини представљено је село Гостуша у домену заштите наслеђа. Најновији подухват у циљу очувања и самоодрживости овог села „Усвоји домаћинство у Гостуши“ волонтерски рестаураторски камп осмишљен је и покренут од стране фондације "Архитекта Александар Радовић" из Ниша.
Поред представљања овогодишњег кампа, посебно пажња посвећена је развоју пројекта заштите Гостуше, од самих почетака 2010. године када је „камено село“ откривено, истраживачком раду на терену, документовању и снимању објеката, даљем развоју концепта самоодрживости и активностима реализованим у протеклих неколико година. Све ово полако али сигурно допринело је разумевању Гостуше и њеног значаја. Промоција траје активно од 2010. године до данас у виду учествовања на међународним и домаћим конференцијама, израде публикација, изложби и организовања радионица, семинара а сада и волонтерског рестаураторског кампа на тему Гостуше. 

На овогодишњу тему Форума Креативне Европе о значају међународне сарадње и репозиционирање Западног Балкана, Гостуша је представљена као пример сарадње са међународним организацијама и као добитник најпрестижније награде у домену заштите наслеђа Европске Уније и Европа Носте  за 2016. године у Мадриду. Волонтерски рестаураторски камп „Усвоји домаћинство у Гостуши“ у организацији Фондације „Архитекта Александар Радовић“ и европске волонтерске организације – European Heritage Voluonteers званични је део програма „Европска година културног наслеђа 2018“ која је такође била тема овог Форума.