Додељено признање Архитекта Александар Радовић за 2020. годину
У петак, 26.6.2020. године, у Нишу је додељено четврто по реду признање ”Архитекта Александар Радовић”. Комисија, чији је председник проф.др Славиша Перић, једногласно је одлучила да овогодишњи лауреат буде архитекта Оливера Николић. Доделу признања, као и сваке године, прати и представљање рада Фондације.

У петак, 26.6.2020. године у Нишу је одржана четврта по реду свечана церемонија доделе признања „Архитекта Александар Радовић“.

Ова престижна награда установљена је 2016. године са циљем да подстичe, развија и афирмишe област заштите непокретних културних добара и архитектонско стваралаштво младих стручњака у њеним оквирима, а додељује се једном годишње, на основу резултата конкурса који расписује Фондација.

Претходних година, лауреати су били др Мирко Станимировић, Невенка Новаковић и др Александра Мирић, а овогодишњи добитник је архитекта Оливера Николић.

Комисија, чији је председник проф.др Славиша Перић, је и ове године донела одлуку једногласно,  а сам избор кандидата показује још једном, колико је архитектонска делатност распрострањена и свеобухватна, а такође и на разноврсност примена знања које ова струка носи управо у области заштите културног наслеђа, материјалног и нематеријалног.

Оливера Николић инжењер архитектуре и асистент на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу своју плодну каријеру започела је одмах након завршетак студија као сарадник у пројект бироима али је веома брзо започела самосталну делатност у области унутрашњег уређења и архитектуре музејских објеката. Учествовала је у изради преко 120 архитектонских али пројеката унутрашњег уређења.

Паралелно са праксом у струци окреће се и научно истраживачком раду и континуираном стручном усавршавању. Аутор је и коаутор више десетина научних радова у области архитектуре. У оквиру докторских студија на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу бави се применом БИМ система пројектовања у архитектури као и применом различитих савремених, дигиталних метода у области интерпретације и презентације архитектонског наслеђа.

Предмет њеног научног и практичног рада јесте унапређење ентеријера болница и објеката за негу и опоравак пацијената али уређење и функционалност музејских зграда и објеката са споменичким карактеристикама.

Посебну вредност њеном раду даје и храбар искорак ка интерпретацији музејског наслеђа обогаћен активностима у циљу унапређења приступачности јавних а нарочито музејских објеката и споменика културе.

У својој плодној каријери била је аутор дизајна ентеријера изложбених простора као великог броја музејских поставки и изложби међу којима свакако треба поменути нове сталне поставке музеја у Лесковцу, Врању, Књажевцу. Посебно место међу овим пројектима заузима по свему изузетан, а нарочито у смислу заштите споменичког наслеђа, Главни пројекат унутрашњег уређења и дизајна сталне музејске поставке првог спрата зграде Логора у меморијалном комплексу 12. фебруар у Нишу, којом је архитекта Оливера Николић конкурисала и због које је једногласном одлуком комисије Фондације архитекта Александар Радовић и награђена на конкурсу 2020. године.

Као четврти добитник ове значајне награде архитекта Оливера Николић наставља да практичним примером и својим образовним радом промовише вредности за које се, својим вишедеценијским радом у области архитектуре, заштите и интерпретације културног наслеђа Србије залагао и архитекта Александар Радовић чије име носи Фондација и ова награда.            

Признање се састоји од копије фреске из цркве манастира Св.Јована Богослова(Поганово) у коме је архитекта Александар Радовић започео своју каријеру, као млади конзерватор, давне 1970-е године, техничке оловке, која је била његов заштитни знак и коју је увек имао при себи, као и сертификат.

Копију фреске, која је уједно и заштитни знак Фондације, сваке године израђује за наше лауреате, Бранко Радовић, сликар-конзерватор, син архитекте Александра Радовића.

У оквиру планираног програма, традиционално ће бити представљен и рад Фондације у претходној години, а за ову прилику, посебно је важно истаћи да је међу реализованим програмима и „Оживљавање каменог села“, пројекат који је добио једно од 10 признања у оквиру „Дана европске културне баштине“ и подпрограма „Европске приче онаслеђу“ који подржава Савет Европе.

„ФОНДАЦИЈА АРХИТЕКТА АЛЕКСАНДАР РАДОВИЋ“ је недобитна, невладина организација, основана на неодређено време од стране Завода за заштиту споменика културе Ниш, ради доброчиног остваривања општекорисних циљева утврђених оснивачким актом: да омогући трајно чување успомене на лик и дело архитекте Александра Радовића, да допринесе значају и јачању области заштите непокретних културних добара у Србији, да пружи подршку младим стручњацима у овој области, да промовише и популаризује питања везана за очување културног наслеђа, да информише стручну, али и ширу јавност о најновијим достигнућима у овој области и да допринесе повезивању стручњака из земље, региона и света.