Додељено Признање архитекта Александар Радовић 2017
Ниш, 27.3.2017. Прво „Признање Архитекта Александар Радовић“ додељено је у суботу 25.3.2017.године архитекти Мирку Станимировићу на свечаности која је уприличена у оквиру дводневне манифестације „Дани наслеђа у Нишу“

Додели признања присуствовале су бројне званице из земље и региона.

Поздравну реч испред организатора читаве манифестације одржала је Еленa Васић Петровић, директор Завода и идејни творац Фондације.

У име комисије која је донела одлуку о додели овогодишњег признања говорио је проф.др Славиша Перић и том приликом истакао следеће: „Након разматрања достављених података и документације, комисија је констатовала једногласно да приложени радови кандидата у сваком погледу задовољавају услове конкурса, али и да се из њих види да се ради о младој, амбициозној и свестраној особи, која заслужује да понесе признање које носи име једног од најплодоноснијих конзерватора и архитеката Србије, свих времена - архитекте Александра Радовића“.

Признање је уручила кћерка архитекте Александра Радовића Љиљана Дир.

Добитник признања, Мирко Станимировић је дипломирани инжењер архитектуре.

Завршио је Academie des Beaux-Arts Sainte Radegonde (2010) у Туру (Tours, France) у класи проф. Јована Зеца. Асистент је на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу, на катедри Зграде за становање (2012). Имао је 10 самосталних и више од 60 колективних изложби у земљи и иностранству (сликарство, дизајн, примењена уметност, архитектура). Значајнија искуства у струци стекао као сарадник по уговору у атељеу Миленије и проф. Дарка Марушића, у Институту за архитектуру и урбанизам Србије (ИАУС).

Докторант је на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу, смер Архитектура (тема докторске дисертације: Архитектура српског православног храма – утицаји и развој у првим деценијaма XXI века.

Члан је Центра за Црквене студије (2009), Друштва архитеката Ниша (2009), Фото клуба Фокус (2011), Српско-руског пријатељства Наисус (2011), Нове арт сцене (2014), Међународног центра за православне студије (2014) и Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу (2015).

Имао је 10 самосталних и више од 60 колективних изложби у земљи и иностранству (сликарство, дизајн, примењена уметност, архитектура).

Признање које носи име архитекте Александра Радовића установљено je са циљем да подстичe, развија и афирмишe област заштите непокретних културних добара и архитектонско стваралаштво младих стручњака у њеним оквирима.