Отворени час поводом доделе „Признања Архитекта Александар Радовић“
У години културне баштине и борби да се сачува од заборава, фондација „Архитектa Александар Радовић“ већ другу годину за редом организује доделу признања архитектама и урбанистима заслужним за очување и презентацију културне баштине. Сам програм доделе, почео је „Отвореним часом“ на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу, на коме је посетиоцима приказан рад Фондације, а потом и предавања гостију из земље и региона.

Елена Васић Петровић презентовала је и најавила овогодишњи волонтерски камп под називом „Усвоји домаћинство у Гостуши“,који се реализује у сарадњи фондације „Архитекте Александар Радовић“ и организације European Heritage Centre као део програма „Европска година културног наслеђа“ . Овај локалитет, већ је јако запажен у Европи и награђен од стране Европске Уније и Europa Nostre зa студију заштите 2016. године. Сада за циљ овај камп има да пружи помоћ најугроженијим становницима како би ово место остало да живи и у будуће испуни свој туристички потенцијал, али и сачува аутентичност и јединственост.

Елена Васић Петровић представила је овогодишњу добитницу Признања Невенку Новаковић, архитекту конзерватора.

Пројекат „Реконструкција, рестаурација и презентација чесме Мехмед –Паше Соколовића на Београдској тврђави“  представила је добитница признања Невенка Новаковић. Пројекат је за циљ имао рестаурацију, реконструкцију и презентацију чесме. Рестаураторски радови су изведени уз употребу традиционалних материјала, док су се за нове структуре користили модерни материјали који не штете оригиналним деловима, а који су обезбедили јасну разлику између аутентичних и нових структура. Пројекат је реализован кроз сарадњу између Турске и Србије у циљу очувања заједничке баштине.

Један од најстаријих локалитета у Европи  неолитско насеље „Плочник“  представила је Јулка Кузмановић Цетковић. Константна истраживања и рад на овом јако битном локалитету, имају запажене резултате. Највећи напредак и потврду о значају овог локалитета дала је међународна сарадња са „УКЛ“ из Лондона, чија истраживања су потврдила хипотезу о почетку металургије винчанске културе, на овом локалитету, која датира из 6 миленијума, за сада најстарију металургију у Европи. На самом локалитету приказана су досадашња открића на Плочнику у згради „Железнице Србије“ док је крај надвожњака реконструисано насеље од пет кућа „Архео-Парк Плочник“.

Како би се ставио акценат на мале средине , Млена Милошевић Мицић преставила је један специфичан центар. У сеоској школи настала је мала археолошка истраживачка станица за потребе ископавања касноантичког локалитета „Timacum Minus“, која се развила у Архео-Етно парк у селу Равна.  У сарадњи са различитим институцијама, студентима и младим истраживачима овај парк развио се у један прави едукативни центар који организује различите едукативне и креативне кампове и радионице.

Настављајући у духу светске сарадње у циљу очувања баштине, Ивана Цветковић представила је прошлогодишњи пројекат, први међународни  волонтерски камп  у Србији, под покровитељством УНЕСКО-а (UNЕCSCO) и WHC-a (WORLD HERITAGE CENTRE) под називом „Спашавање и конзервација декоративне архитектонске камене пластике на археолошком налазишту Царичин град- Justiniana Prima". Носиоци овог пројекта су Завод за заштиту споменика културе Ниш уз помоћ Фондације Александар Радовић и Општине Лебане. Акциони камп окупио је 14 волонтера из 7 земаља, који су дали свој допринос у очувању баштине кроз активан рад на терену у виду пописивања и документовања комада декоративне пластике и израде базе података. Кроз свој боравак, упознали су и Србију кроз људе и обичаје.

Овогодишњи гост из Македоније Зоран Алтипармаков говорио је о заједничком пројекту између општине Новаци из републике Македоније и партнерске општине Алмопиа из Грчке, под називом „Жива историја-Жива природа“. Како обе ове пограничне општине обилују природним и културно-историјским богатством, препознат је њихов потенцијал у виду развоја самих општина. Како до сада велики број ових локалитета није правилно документован и истражен, сам циљ био је фокусиран на одабир важних области и локација. У овој првој фази Изведена је реконструција „Цркве СВ. Димитрија“ у селу Градешница, реконструкција куће Калеш Анге у селу Старавина, као и санација и реконструкција каменог моста и воденице у селу Зовик. Читав пројекат представљен је као будућа туристичка дестинација ове области.