Нишлијка Александра Мирић лауреат трећег Признања
У суботу 30.3.2019. године Фондација архитекта Александар Радовић доделила је треће по реду признање, које носи име једног од најплодоноснијих српских архитеката-конзерватора. Ове године оно остаје у Нишу, а припало је др Александри Мирић.

Комисија је своју одлуку образложила на следећи начин:

”Разматрајући приспелу кандидатуру колегинице Мирић, закључено је да она испуњава све критеријуме прописане правилником за доделу признања.

Њен рад обухвата веома разноврсну проблематику из области заштите културног наслеђа, а из тога се јасно препознаје и њена мисија, која је превасходно усмерена ка интензивној промоцији наше културе. У том смислу она веома успешно комбинује међународна искуства и веома развијену свест о богатству српске баштине.”

Александра је дипломирала на Грађевинско-архитектонском факултету 2006. године, а докторску тезу одбранила је на Универзитету у Нишу и Универзитету Лион2 у Француској, 2015. Њен докторат проглашен је за најбољи од стране Института за архитектуру и урбанизам Србије у школској 2015-2016 години.

Признање ”Архитекта Александар Радовић” је јединствено у Србији и за циљ има да подстакне младе стручњаке да се баве културним наслеђем, али и да их истакне као појединце због досадашњег залагања у овој области.

Поред саме церемоније доделе и представљања лауреата, присутни су могли да учествују у панелу, који се односи на трогодишње функционисање Фондације, која се бави уско специјализованом облашћу заштите непокретних културних добара, едукацијом младих и подршком грађанима, као и да погледају промо-филм.