Летња школа козервације у Требињу
У периоду од 2. до 8. августа у сарадњи са колегама из Музеја Херцеговине у Требињу, организовали смо прву летњу школу конзервације под називом ”Приче из камена” у Републици Српској.

У Требињу је у току овог месеца одржана прва летња школа конзервације под називом ”Приче из камена” коју је организовала Фондација архитекта Александра Радовић из Ниша уз помоћ Музеја Херцеговине.

На летњој школи је учествовало 15 студената, младих архитеката и искусних конзерватора, из Србије, републике Српске и САД.

Предавања и завршни догађај, одржани су у Музеју Херцеговине, док се теренски део одвијао на лоалитету средњовековне некрополе у селу Љубомир.

Фондација је основана 2016. године од стране Завода за заштиту споменика културе Ниш, носи име једног од најплодоноснијих архитеката-конзерватора, дугогодишњег директора Завода и стручњака посвећеног очувању нашег културног наслеђа, али и усавршавању младих људи у овој области.

Фондација сваке године организује бројне радионице, семинаре и волонтерске кампове, а такође додељујемо и признање које такође носи име архитекте Александра Радовића.

Ове године, одлучили смо да организујемо Летњу школу архитектуре ”Приче из камена” у Републици Српској. На основу досадашњих позитивних искустава у раду са младим људима на истраживању, представљају и очувању културног наслеђа, открили смо да овакви типови пројеката, највеће и најзначајније резултате дају у малим заједницама, које баштине непроцењиво наслеђе. Зато смо одабрали простор на коме се налази Црква Св.Јоакима и Ане (Врпоље, Љубомир, код Требиња) са некрополом, која садржи велики број надгробних споменика, стећака и саркофага, а на некима од њих откривени су записи на српском језику из средњег века. Ова целина није до сада адекватно истражена, нити документована, а према мишљењу стручњака завређује пажњу. Такође, сматрамо за веома битно да се млади људи, које на жалост дели граница, трајно повежу управо на овакав начин, кроз заједничко проучавање наше историје и културе.

Назив ”Приче из камена”, уједно осликава и суштину нашег боравка на терену, где смо младим људима, истраживачима и локалном становништву приближили зашто је важно проучавати и документовати наслеђе и дословце сваки појединачни део грађевина, уметничких и скулпторалних предмета, које су нам наши преци оставили, затим, шта све може да се научи том приликом, не само из конкретних писаних записа, већ и из неких других карактеристика самог материјала, начина његове обраде, форми, символике итд. На крају, у оквиру радионице, имали смо прилику и да научимо на који начин се материјалном културном наслеђу, може продужити живот и очувати аутентичност уз помоћ адекватних конзерваторско-рестаураторских поступака и зашто је то кључно за очување културног идентитетa једног народа.

Летња школа је организована у знак сећања на нашег прерано преминулог колегу, архитекту-конзерватора, Луку Аћимовића, рођеног у Требињу.