European Union heritage Award 2916: Gra Prix for the Conservation Study of village Gostuša in Pirot District
Madrid, 24 May 2016 - Projects awarded with the prestigious European Union and Europa Nostra Heritage Award 2016, the most prestigious European award in the field of heritage, celebrate their achievements tonight in Zarzuela theater in Madrid, Maestro Placido Domingo, President of Europa Nostra, the leading organization in the field of heritage in Europe, and Tibor Navračić, European Commissioner for Education, Culture, Youth and Sports, hosted the ceremony of the 28th European awards for heritage and among 28 awarded projectsand 7 special awards, Grand Prix, one Audience Award was given as well.

Међу 7 Grand Prix награда, одабраних од стране независног стручног жирија и вредних по 10 000 евра, су:

Категорија Конзервација

  • Традиционална воденица на Агиос Германос, Преспес, Грчка
  • Краљева мала стаза у Ел Коро кањону, Малага, Шпанија
  • Готичка кула у Вимпол Холу, Кембриџшир, Велика Британија

Категорија Истраживање

  • Студија конзервације села Гостуша код Пирта, Србија

Kатегорија Посвећена служба

  • Запослени и активисти Земаљског музеја, Сарајево, Босна и Херцеговина
  • Гђа. Ђулија Мариа Креспи, Милано, Италија

Категорија Едукација, тренинг и повећање свести

  • ‘Усвоји Споменик’, Тампере, Финска

Обнављање Краљевског малог пута (The King's Little Pathway) из Шпаније је ове године дупли добитник награде стручни жири наградио је пројекат Grand Prix наградом, а грађани Европе изабрали су га омиљени пројекат, доделивши му Награду публике. Око 8 000 грађана гласало је за Награду публике, путем онлајн гласања преко сајта Европе Ностре, награду која се додељује пету годину за редом.

Током церемоније, награду за наслеђе Европске Уније и Европа Ностре добило је 28 победника из 16 земаља учесница програма Креативна Европа. Једна награда додељена је и пројекту из Белорусије, држаби која не учествује званично у програму Креативна Европа.

“Већ 14 година, наградом за наслеђе Европске Уније и Европа Ностре славимо запажена достигнућа у области наслеђа. Квалитет и разноликост овогодишњих пројеката говори о посвећености и изврсним знањима награђених организација и њиховим тимовима. И овог пута награђени пројекти говоре у прилог утицају који сектор наслеђа има у подстицању грађанске одговорности, друштвене кохезије, одрживог економског раста, регионалног и локалног развоја и инспирисању креативности и иновација. Са задовољством проглашавам 2018. годину Европском годином културног наслеђа, што указује на важност наслеђа и чини одличну прилику за подстицање свести о културном наслеђу и његовом образовном потенцијалу. Од срца честитам свим награђенима, а посебно добитницима Grand Prix награде и Награде публике,” изјавио је Тибор Наврачић, Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт.

"Било је велико задовољство упознати се са награђенима, честитати им и прославити најбоље од нашег заједничког наслеђа заједно са стотинама стручњака, волонтера и подржавалаца ширем Европе. Током церемоније били смо сведоци намере Европске комисије да прогласи 2018. годину Европском годином културног наслеђа. У време када се Европска Унија суочава са многим политичким, економским и социјалним изазовима, ова иницијатива има посебан значај. Културно наслеђе заиста повезује људе превазилазећи генерације и границе, али и генерише економски раст и друштвену кохезију. Ово је изванредна прилика за институције Европске Уније, земље чланице и цивилно друштво Европе да уједине снаге и постарају се да културно наслеђе добије значајно место у европским политикама и активностима. Европа Ностра је у потпуности посвећена имплементацији ове значајне Године стручно и креативно", подвукао је Пласидо Доминго, познати оперски певач и председник Европа Ностре.

Церемонији доделе награда је присуствовало 1000 званица, укључујући стручњаке и волонтере из области наслеђа, широм Европе, представнике ЕУ институција, земаља чланица и Шпаније. Церемонија доделе награда је кључни догађај Европског конгреса за наслеђе, организованог од стране Европа Ностре у сарадњи са организацијом Хиспаниа Ностра, а који је окупио више стотина стручњака из обласзи наслеђа широм Европе, у Мадриду од 22-27. маја.