Додељено друго признање Архитекта Александар Радовић
Друго признање "Архитекта Александар Радовић“ додељено је у петак 23.3.2018. године, архитекти-конзерватору Невенки Новаковић на свечаности која је уприличена овим поводом у Нишу.

Признање "Архитекта Александар Радовић“ ове године додељено је  Невенки Новаковић на свечаности којој су присуствовале колеге посвећене очувању културног наслеђа из земље и региона.

Поздравну реч одржала је Елена Васић Петровић, управитељ фондације.

Пратећу изложбу фотографија са археолошког налазишта Царичин град, које су настале током трајања акционог кампа одржаног 2017. године, отворила је др Ана Момчиловић Петронијевић.

У име комисије која је једногласно донела одлуку о додели овогодишњег признања говорио је проф.др Славиша Перић.

Пројекат који јој је донео пизнање реализиван је током 2017.године. Ради се о Рекострукцији, рестаурацији и презентацији чесме Мехмед паше Соколовића на Београдској тврђави. Гђа Новаковић је главни и одговорни пројектант и руководилац радова, а уједно и вршилац стручног надзора.

"Комисија је истакла да се ради о изузетно комплексном међународном пројекту у коме су учествовали бројни стручњаци, те да су постигнути запажени резултати управо захваљујући изузетној посвећености, педантности и истрајности гђе Новаковић.

Комисија сматра да је овим пројектом, као и укупним досадашњим радом гђе Новаковић, дат значајан допринос очувању нашег непокретног културног наслеђа, а како се ради о веома активном и препознатљивом стручњаку, нема сумње да признање одлази у праве руке."

Признање је уручио син архитекте Александра Радовића, Бранко Радовић.

Овогодишњи лауреат, Невенка Новаковић је дипломирала на Архитектонском факултету Универзитета у Београду 2006. године, од када је и запослена у Заводу за заштиту споменика културе Града Београда, у групи за Београдску тврђаву. Од 2002. године, као студент радила је као спољни сарадник Републичког завода за заштиту споменика културе.

Као одговорни пројектант ради на изради конзерваторско-рестаураторских пројеката, студија, анализа и надзора над извођењем радова на Београдској тврђави. Бави се истраживањем компатибилних материјала који се примењују у конзервацији, усавршава се у области конзервације камена.Залаже се за мултидисциплинарност у раду и повезивање релевантних стручњака и институција.

Докторанткиња је на Рударско-геолошком факултету Универзитета у Београду, студијски програм геологија, ужа област петрологија.

Током 2017. године руководила је реализацијом међународних пројеката реконструкције, рестаурације и презентације чесме Мехмед паше Соколовића и реконструкцијом и рестаурацијом Дамар Али пашиног турбета на Београдској тврђави.Тренутно руководи радовима на реконструкцији и рестаурацији Малог степеништа Савског шеталишта које је пројектовала Јелисавета Начић, прва жена архитекта у Србији. Током ових радова мултидисциплинарност на којој инсистира долази до пуног изражаја.

Аутор је и коаутор бројних стручних и научних радова, пројеката и изложби.

Признање које носи име архитекте Александра Радовића установљено je са циљем да подстичe, развија и афирмишe област заштите непокретних културних добара и архитектонско стваралаштво младих стручњака у њеним оквирима.