Друго предавање за будуће архитекте са београдског Универзитета
Група студената,професора и сарадника Архитектонског факултета Универзитета у Београду, боравила је на Старој планини у селу Паклештица. Поред упознавања са локалним приликама, представницима месне заједнице и мештанима, они су радили и на снимању сеоске школе. Предавање о старопланинској архитектури и пројекту Заштите села Гостуша, одржала је Елена Васић Петровић, на позив организатора и проф. Данијеле Миловановић Родић.

У оквиру наставе на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, другу годину за редом, студенти и професори, боравили су на Старој планини, заједно са својим партнерима, а уз подршку локалне заједнице.

Основна замисао и крајњи циљ боравка је покретање пројекта обнове сеоске школе и њено претварање у Центар за студијски боравак (подржан од стране Траг Фондације). 
Током тродневне посете Старој планини, поред обилазака терена и рада на снимању саме школе, одржана су и предавања, међу којима истичемо оно које је одржала Елена Васић Петровић, управитељ Фондације архитекта Александар Радовић. Као доприност истраживању урбанизма и архитектуре Старе планине, одржано је предавање које се управо односи на наш вишеструко награђивани пројекат и село Гостушу.

Са великим задовољством истичемо да је ово наше друго гостовање у оквиру пројеката београдског Архитектонског факултета, а надамо се и даљем развоју сарадње.

Фотографија: Božena Stojić